SPONSORS


De cara al curs 2020, pots apuntar-te a la nostra llista de distribució i t’avisarem sobre les novetats!

39a Edició del Curs IRTA d’Elaboració de Formatges

27.05.19 – 07.06.19

IRTA Torre Marimón, Caldes de Montbui (Barcelona)


Vols conèixer les bases de l’elaboració de les múltiples tecnologies formatgeres? Realitzar un bon control sanitari i higiènic de la formatgeria? Conèixer les problemàtiques en els processos d’elaboració i afinament de formatges? Ampliar coneixements en la microbiota de la llet i els productes lactis? En l’anàlisi sensorial de formatges i el seu maridatge?

El curs d’elaboració de formatges d’IRTA ofereix la possibilitat d’adquirir i ampliar coneixements sobre el sector lacti i formatger. És un curs consolidat en el sector de llarga trajectòria. El 2019 impartim la 39a edició.

Apunta’t a la nostra llista de distribució per estar informat de les últimes novetats.

A QUI VA DIRIGIT?

 

A professionals del sector lacti i formatger, així com a empreses proveïdores de serveis, ingredients i equips de la indústria làctia. També és útil per a centres tecnològics i d’investigació, universitats, estudiants o persones que vulguin introduir-se en el món lacti.

PROFESSIONALS

PROFESSIONALS

Sector lacti i formatger

EMPRESES

EMPRESES

Proveïdores de serveis, ingredients i equips de la indústria làctia.

CENTRES TECNOLÒGICS

CENTRES TECNOLÒGICS

Centres tecnològics, d’investigació i universitats

ESTUDIANTS

ESTUDIANTS

Estudiants o persones que vulguin introduir-se al món lacti

PROGRAMA 2019

Fes clic a la imatge per a veure o descarregar el programa:

INSCRIPCIÓ

Per a formalitzar la inscripció al curs, cal completar la

El preu de la inscripció al curs és de 1.125€ (IVA inclòs)

Estan incloses les classes, la documentació, el material per la realització de les pràctiques de formatges i productes lactis i visites. No estan inclosos els àpats ni els desplaçaments.

El nombre de participants està limitat a 20 assistents.

Forma de pagament

El pagament s’efectuarà mitjançant transferència bancària al compte corrent que es facilitarà en el moment de la confirmació de la inscripció.

Política de cancel·lació

Per a anul·lacions de matrícules posteriors al 30/04/2019 es cobrarà una taxa de cancel·lació del 50% del valor de la matrícula.

L’organització es reserva el dret d’anul·lació del curs en cas de no arribar al mínim d’inscrits.

Certificat

S’expedirà un certificat de participació del curs als alumnes que hagin assistit almenys al 80% de les sessions.

 

ANÀLISI SENSORIAL

L’Anàlisi Sensorial té nombroses aplicacions en el sector agroalimentari, ja sigui tant en el desenvolupament de nous productes com per a la millora i caracterització de la qualitat dels existents.

Aquest curs pretén proporcionar a l’alumne eines per entendre les bases de l’anàlisi sensorial i la seva importància com a paràmetre de qualitat aplicat als formatges.

El “Curs d’introducció a l’anàlisi sensorial de formatges” forma part del curs complet d’Elaboració de formatges, però pot també cursar-se com un curs independent.

Si t’has inscrit al Curs d’Elaboració de formatges, tens inclòs també aquest curs. Però si vols fer únicament aquest curs, pots inscriure’t accedint al següent formulari:

PROFESSORAT

El curs serà impartit per investigadors, professors universitaris, tècnics i persones d’empreses privades especialitzades en el sector lacti i formatger

Marta Garrón Gómez

Marta Garrón Gómez

Coordinadora del curs.

És enginyera agrícola, especialitzada en indústries agroalimentàries per la UPC (2000), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la UAB (2002) i Màster en Història i Cultura de l’Alimentació per la UB (2011). És especialista en el sector lacti i formatger.

Durant 12 anys ha desenvolupat la seva experiència professional a l’empresa privada d’àmbit alimentari i lacti. Ha treballat en la indústria cervesera (DAMM) en desenvolupament i implementació de projectes industrials i en àmbit lacti en diferents formatgeries catalanes i franceses. Ha impartit formació en formatgeries a Escoles Agràries (EA Pirineus i EA Empordà), al curs de “formatgeria artesana” organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA. Forma part d’un grup d’anàlisi sensorial del formatge i ha participat en diferents tasts de formatges  de concursos d’àmbit català, espanyol i mundial.

Des del 2013 és tècnic d’investigació especialitzada en lactis i formatges a IRTA desenvolupant projectes d’investigació i contractes amb empreses privades. També desenvolupa diferents formacions làcties i és coordinadora del Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.

Florenci Bayés i Prat

Florenci Bayés i Prat

Florenci Bayés és Capatàs Agrícola, especialitat en Cap d’explotació agropecuària (Granja Escola Torre Marimón, 1978) i Tècnic especialista en explotacions agropecuàries a la mateixa escola (1984). Ha realitzat nombrosos cursos de formació i jornades tècniques en l’àmbit lacti i formatger (1983-2017) i curs d’Especialització de Sommelier el 2017.

Ha desenvolupat la seva experiència professional com Oficial de Serveis en programes de millora de raça ovina Ripollesa, gestió tècnica de granja de conills, conservació i foment de races autòctones i de tecnologia dels productes lactis (1981-1986).

Tècnic auxiliar d’Educació al Servei de Desenvolupament Rural de la Diputació de Barcelona (1984-1996).

Oficial de ramaderia a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (1995-2003).

Cap de la Unitat d’Agropecuaris a la Diputació de Barcelona (2003-2007) i Cap de la Unitat de Serveis Tècnics (2007-2016) a IRTA Torre Marimón.

Ha realitzat assessorament tècnic a petits establiments de productes lactis, secretari d’ACREFA (2002-2010) i ha col·laborat en diferents publicacions en l’àmbit lacti i formatger, com “Els Formatges de Catalunya” i la “Guia de bones pràctiques d’higiene per a petits productors de formatge i altres productes lactis”.

Ha participat en nombrosos concursos de formatges d’àmbit nacional i internacional.

Ha sigut el coordinador del Curs d’Elaboració de Formatges IRTA fins a la seva edició del 2016, i ara segueix participant com a formador.

 

Luis Guerrero

Luis Guerrero

Luis Guerrero és Enginyer d’Aliments, Llicenciat en Recerca i Tècniques de Mercat i Doctor en Psicologia Social. Des de l’any 1988 desenvolupa la seva activitat professional al Laboratori d’Anàlisi Sensorial del IRTA com a investigador. És autor o co-autor de més de 100 publicacions científiques, 25 capítols de llibres i nombrosos articles de divulgació. També, ha participat en diferents projectes de recerca de finançament públic i privat, tant nacionals com internacionals.

La seva activitat investigadora es centra en la mesura del comportament alimentari del consumidor des d’una perspectiva multidisciplinària, en l’estandardització de l’anàlisi sensorial en diferents aliments, així com en aspectes sensorials metodològics, anàlisi estadístic i disseny d’experiments. És també professor d’anàlisi sensorial i estadística aplicada a diferents màsters nacionals, membre de l’”Asociación Española de Normalización” (AENOR), soci fundador de l’“Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial” i responsable del grup de treball de sensometría del “Consejo Oleícola Internacional”. 

Xavier Felipe Cuyàs

Xavier Felipe Cuyàs

Xavier Felipe Cuyàs és llicenciat en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991) i doctor en Veterinària per la mateixa universitat (2000).

Des de 1992 treballa en I+D+i del sector lacti, tant en la preparació de projectes cooperatius d’investigació amb empreses, en projectes d’investigació d’àmbit europeu, com en contractes confidencials de desenvolupament de productes per empreses. També realitza treballs d’assessorament relacionats amb la producció industrial d’aliments.

Actualment, és l’investigador principal de l’àmbit de la indústria làctia a IRTA on, en col·laboració amb diferents empreses espanyoles, ha impulsat la construcció i gestió de les plantes pilot làcties d’aquesta institució (aliments líquids en general), així com el desenvolupament de nous productes i aplicacions làcties.

Les seves principals línies de treball estan relacionades amb el desenvolupament de noves tecnologies de processat (altes pressions, escalfament per radiofreqüència, separació per membranes, etc.) aplicades al sector lacti. També destaca en el desenvolupament de nous productes i conceptes (amb patents en aliments com els liquats vegetals i el formatge fresc batut congelat) i, en general, en aliments líquids. Al llarg dels darrers anys, ha treballat en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies relacionades amb la millora de la sostenibilitat energètica, de consum d’aigua i de revalorització de co-productes.

Roser Romero del Castillo

Roser Romero del Castillo

És Enginyera Tècnica Agrícola, especialitzada en Agropecuàries (1983) i en Indústries Agroalimentàries (1989) per la UPC, llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la UAB (2004) i doctorada per la UPC (2011).

És professora adjunta de Tecnologia dels Aliments a la UPC i investigadora de la Fundació Miquel Agustí, on és l’encarregada de la secció d’anàlisi sensorial. Realitza activitat d’investigació sobre la millora genètica de varietats de l’horta catalana.

És professora de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC) des de 1988 i imparteix l’assignatura d’Indústries Làcties des de 1993.

És autora del llibre “Productes lactis. Tecnologia”, Edicions UPC (2004), juntament amb Josep Mestres.

Ha dirigit diversos treballs de fi de grau sobre formatges i altres productes lactis i ha escrit articles de divulgació sobre aquest tema. És organitzadora de la Jornada Tècnica de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu des del 2007. L’any 2009, per encàrrec del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, va elaborar el “Programa d’activitats de formació continuada pel sector formatger artesà de Catalunya”.

Miquel Martínez Martínez

Miquel Martínez Martínez

És llicenciat en Ciències Biològiques (branca fonamental) i Veterinària (Medicina i Sanitat) per la Universitat de Lleó. Diplomat en Sanitat per la Universitat de Barcelona.

Ha assistit a nombrosos cursos, congressos i jornades relacionades amb la seguretat alimentària, la tecnologia dels aliments, la salut pública i la sanitat animal.

És funcionari de la Diputació de Barcelona, on ha desenvolupat diversos treballs: veterinari i professor de la Granja Escola Torre Marimón, cap del Departament de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, inspector de sanitat a l’Ajuntament de Barcelona i, en l’actualitat, inspector de seguretat alimentària de la Diputació de Barcelona. Ha col·laborat en una CoP d’elaboració de formatges amb llet crua amb l’Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya.

A més, és veterinari de l’ADS de les comarques barceloneses (ramat porcí) i ha realitzat diferents formacions i assessoraments per a petits productors de lactis, especialment com a professor de cursos d’elaboració de formatges des de l’any 1984 fins a l’actualitat.

També ha iniciat un projecte de viticultura i enologia per l’elaboració de vi a la Ribera del Duero, de la vinya a la taula.

Oriol Urgell Saborit

Oriol Urgell Saborit

És Enginyer Tècnic Agrícola (UVic) i llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments (UAB). Durant bona part dels seus estudis va estar vinculat al món formatger, primer com a elaborador de formatges artesans de cabra a la Formatgeria de Muntanyola i posteriorment en una estança de dos mesos a l’ENIL de Besançon Mamirolle. A partir d’aquí, segueix vinculat al sector fent cursos, ponències i tasts, fins a arribar a emprendre la seva pròpia enginyeria per realitzar projectes de formatgeries (PROEGA).

Ha participat en concursos formatgers al voltant del món, com els de Vic, Sant Sebastià, Madrid, Màlaga, Londres, Melbourne, Chicago o Zuric. És soci fundador de Caseus Afinadors, empresa de distribució de formatges artesans catalans.

Natàlia Nicolau Villellas

Natàlia Nicolau Villellas

Natàlia Nicolau és Enginyera Tècnica Agrícola per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB, Universitat Politècnica de Catalunya, 2003) i Doctora en Tecnologia dels Aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona (2015).

Durant més de 10 anys ha desenvolupat la seva carrera professional com investigadora i gestora de projectes de transferència tecnològica en l’àmbit alimentari al CERPTA-UAB (2006-2015), en projectes estatals i europeus, així com amb diferents empreses privades.

Ha realitzat un Postdoctorat a la Universitat de Gant (2015-17).

És docent dels cursos especialitzats de formatgeria realitzats a IRAT, Escola Agrària dels Pirineus i del Curs d’Especialització de Formatgeria Artesana, coordinat pel Consorci del Lluçanès i la Universitat de Vic.
És cofundadora del blog “blocdeformatges” (2011) i coautora dels llibres “Formatges, els 50 millors de Catalunya” (2015) i “Formatges dels Pirineus, els 50 millors” (2017).

És coordinadora del Curs de Formatges Artesans dels Pirineus de la Seu d’Urgell (2009-2017) i del concurs de formatges de la fira Lactium (Vic, 2017).

 

Joan Miquel Quevedo Terré

Joan Miquel Quevedo Terré

Joan Miquel Quevedo Terré és llicenciat en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991) i té un Màster en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la mateixa universitat (2000).

Ha desenvolupat la seva experiència laboral en diferents empreses alimentàries i posteriorment com a tècnic superior de suport a la investigació a la UAB (1997-2015).

També ha sigut professor associat a la UAB (1993-1995) i a la Universitat Rovira i Virgili. En aquesta última sent el responsable de l’assignatura de Productes Lactis. (1997-2014).

En l’actualitat, és Director Tècnic del Servei de la Planta de Tecnologia dels Aliments a la Facultat de Veterinària de la UAB.

Ha participat en diferents projectes d’investigació d’àmbit estatal i europeu, i ha desenvolupat diverses patents i publicacions científiques, principalment en l’àmbit lacti.

Ha participat en més de 200 contractes d’R+D amb empreses i institucions, de 1993 a 2017.

 

Mariona Rota Cano

Mariona Rota Cano

És Enginyera Tècnica Agrícola, especialitzada en Indústries Agroalimentàries per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB, Universitat Politècnica de Catalunya, 2007) i Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009).

De la seva formació es va generar l’interès pel tema de la seguretat alimentària i la passió pel món formatger. Va realitzar el Treball de Final de Carrera sobre la implantació de la seguretat alimentària a 5 petites formatgeries del Pirineu Català. Ha seguit en contacte amb el sector i ha participat en l’organització de fires i esdeveniments per a la promoció del producte, com ara la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya (Borredà, 2010-2013), Lactium (Vic) i el concurs de formatges artesans del Pirineu (La Seu d’Urgell). Ha format part del jurat de diversos concursos de formatges.

La demanda del sector la va portar a assessorar en temes de normativa higiènica-sanitària a formatgers ja consolidats i també a emprenedors del món de la formatgeria, ajudant-los a desenvolupar projectes, a implantar sistemes de seguretat alimentària, fer auditories i estudis de viabilitat. Des de 2007 és tècnica coordinadora del sector agroalimentari de l’Agència del Desenvolupament Rural del Ripollès.

En l’àmbit de la formació làctia i formatgera, participa en concursos impartint temes d’higiene, seguretat alimentària, creació i disseny de formatgeries al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA, a l’Escola de Pastors, l’Escola Agrària del Pirineu i al Curs d’Especialització de Formatgeria Artesana, coordinat pel Consorci del Lluçanès i la Universitat de Vic.

 

Paula Fonollà Araujo

Paula Fonollà Araujo

És llicenciada en Biologia per la UB (2004), diplomada en Estudis Avançats en Ecologia per la UAB 82007) i Màster en Agroecologia: un enfocament sostenible de l’Agricultura Ecològica per la Universitat Internacional d’Andalusia (UNIA) en col·laboració amb la Universitat de Córdoba i la Universitat Pablo de Olavide (2010). Paral·lelament, s’ha format en diversos cursos realitzats a IRTA a l’EA Pirineu.

Des del 2008 es dedica a l’elaboració de formatge artesà. Ha treballat a la granja i formatgeria de producció ecològica Mas Claperol i des del 2011 és la formatgera de la Formatgeria Reixagó, que elabora els seus formatges amb llet crua de vaca de la mateixa explotació.

Des del 2012 combina la seva feina de formatgera impartint classes en el Curs d’Especialització de Formatgeria Artesana coordinat pel Consorci del Lluçanès i la Universitat de Vic. Des del 2017 imparteix formació al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.

Salvador Maura i Rayó

Salvador Maura i Rayó

És Enginyer Tècnic Agrícola especialitzat en explotacions agropecuàries. Va realitzar part de la seva experiència professional com a tècnic en el desenvolupament rural de l’oficina del DARP a la comarca de l’Alt Urgell, que el va portar a la creació de l’Associació de Formatgers Artesans del Pirineu (1991).

Des del 1995 fins al 2004 va organitzar la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus i el Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus. El 2001 va emprendre el seu projecte personal creant la Formatgeria Mas d’Eroles a Adrall (Alt Urgell).

Des del 1995 col·labora a cursos de formació de formatgeria amb l’Escola Agrària Pirineu i amb la Unió de Pagesos. També ha participat en diferents Treballs de Final de Carrera amb l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB, UPC).

Forma part de la Junta de l’Associació de Formatgers Artesans dels Pirineus, de l’Associació d’Artesans Alimentaris del Pirineu, del TRAU (Turisme Rural Alt Urgell) i també és soci d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans).

IRTA Torre Marimon

  • +34 972 63 00 52
  • milk@irta.cat
  • www.irta.cat
  • IRTA Torre Marimon
    08140 Caldes de Montbui
    Barcelona